Vanoli için Milei’nin dolar fiyatıyla ilgili açıklamaları suç teşkil edebilir

Vanoli, Milei'nin sistem karşıtı bir figür olmadığını, sistemin çıkarlarını temsil ettiğini doğruladı Fotoğraf Alejandro Moritz
Vanoli, Milei’nin “sistem karşıtı bir figür” olmadığını, aksine “sistemin çıkarlarını temsil ettiğini” belirtti / Fotoğraf: Alejandro Moritz

Merkez Bankası (BCRA) eski başkanı Alejandro Vanoli, bu Cuma günü, La Libertad Avanza (LLA) başkan adayı Javier Milei’nin döviz kurunun değeri hakkındaki son açıklamalarının “inceleme ve analiz edilmesini” istedi. teşvik ederek suç “piyasa manipülasyonu”para biriminin değerindeki son hareketlerin “seçimleri etkilemek isteyen” bir “operatörler kümesine” yanıt verdiğine dikkat çekiyor.

Özgürlükçü aday bu perşembe günü Mar del Plata’da iş adamlarıyla yaptığı toplantıda “doların fiyatı ne kadar yüksek olursa, dolarizasyon o kadar kolay olur” güvencesini verdi.

“Milei’nin ifade ettiği olayda, piyasa manipülasyonunun olup olmadığını ve Arjantin’de bunun Ceza Kanununda öngörülen bir suç olup olmadığını gerçekten incelemek ve analiz etmek gerekir. Vanoli bu sabah Radyo 10 ile yaptığı diyalogda, “Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) talep ettiği reformla getirilen ekonomik ve mali düzene karşı suçlarda bu mali manevralar mevcut.” dedi.

BCRA’nın eski başkanı şunları değerlendirdi: “Büyük uluslararası sermayenin adayları var ve seçim yoluyla sağcı bir seçenek oluşturmaya çalışıyor.”

“Temel olarak istedikleri, ekonominin kanadına saldırmak ve (Sergio) Massa’nın iyileştiğini, (Patricia) Bullrich’in deflasyona uğradığını ve (Patricia) Bullrich’in deflasyona uğradığını gördükleri için 1000 dolara yakın tasfiye (CCL) sayılan bir dolarla oy kullanmak. Milei’nin sahip olabileceği projeksiyon hakkında bir şekilde şüpheler var” dedi.

Bu “operatörlerin”, “dolar üzerinde bir fikir ortamı ve baskı yarattığını ve açıkça insanları korkuttuğunu” vurguladı.

Eski yetkiliye göre döviz kurundaki değişimler reel ekonomiyle tutarlı değil.

“Bu üç haftada bunu haklı çıkaracak hiçbir şey dramatik bir şekilde değişmedi. Ekonominin durumunu zaten biliyoruz. Bu piyasa şokları her zaman seçimlerden iki veya üç hafta önce oluyor ve bu operatörlerin istekleriyle alakalı çünkü bundan çok para kazanan insanlar var” dedi.

Vanoli’ye göre bu “işletmeciler”, “bankaların üzerindeki kontrolleri kaldıran bir hükümetin var olduğu, çünkü Merkez Bankası olmazsa onları kontrol edecek kimsenin olmayacağı; ya da dolarizasyon, büyük ihracatçıların ve dolar sahiplerinin kazandığı büyük bir devalüasyonla yaratılıyor.”

“Hükümetin bu haftalarda doları kontrol altına almak için çok dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum ve (Gümrükler Genel Müdürlüğü Başkanı Guillermo) Michel’in de başarılı olduğu gibi, hem mali cephede hem de mali cephede fesat çıkmasını önlemek gerekiyor. fiyatlar” diye ekledi.

Son olarak Milei’nin “sistem karşıtı bir figür” olmadığını, aksine “sistemin çıkarlarını temsil ettiğini” belirtti.

“Tam olarak aradığı şey, seçimleri kazanmak ve büyük bir devalüasyon meydana gelecek şekilde Arjantin’in gücünü yeniden yapılandırmak. Ve eğer öyleyse, ulusal çıkarlara yanıt veren ekonomik politikaları yürütme egemenliğine sahip olmayacak bir ülkeye sahip olacağız.” diye tamamladı Vanoli.