Matematik gibi, CBSE de 9-10. sınıflar için fen ve sosyal bilimlerde standart ileri seviyeler getirmeyi düşünüyor

Kizilcik

Member
5 Aralık 2024 14:54 IST

CBSE halihazırda 10. sınıf öğrencileri için iki seviye matematik sunmaktadır.

Yetkililer, Ortaöğretim Merkezi Kurulu'nun (CBSE), 9. ve 10. sınıf öğrencileri için standart ve ileri düzey olmak üzere iki düzeyde bilim ve sosyal bilimler sunmayı düşündüğünü söyledi.

NEP'e göre, matematikten başlayarak tüm dersler ve bunlara karşılık gelen sınavlar, bazı öğrencilerin konuları standart düzeyde, diğerlerinin ise ileri düzeyde okutacağı iki düzeyde sunulabilir. (HT fotoğrafı)

Kurul halihazırda 10. sınıf öğrencileri için iki düzeyde matematik sunuyor. Müfredat komitesi, yeni Milli Eğitim Politikası (YEP) ile uyumlu olan fikri onayladı. Ancak kurulun yönetim organı henüz onay vermedi.

NEP'e göre, matematikten başlayarak tüm dersler ve bunlara karşılık gelen sınavlar iki düzeyde sunulabilir; bazı öğrenciler konuları standart düzeyde, diğerleri ise ileri düzeyde alır.

“Teklif müfredat komitesi tarafından onaylandı. Ancak lojistik ve çerçeve koşullarının hâlâ çözülmesi gerekiyor. Şu anda 10. Sınıfta iki seviyede yalnızca bir konu sunuyoruz. Üst düzey bir CBSE yetkilisi, Matematik (Standart) ve Matematik (Temel) derslerini tercih eden öğrencilerin müfredatı aynı olsa da, kurul sınavındaki soru kağıtları ve soruların zorluk düzeyi farklı olduğunu söyledi.

Yetkili, “9. ve 10. Sınıflar için fen bilimleri ve sosyal bilimleri iki seviyede sunmanın ardındaki amaç, bu konulara yeteneği olan öğrencilerin 11. Sınıfta bu konuları almadan önce bu konuları ileri düzeyde öğrenmelerini sağlamaktır” diye ekledi.

Yeni Müfredat Çerçevesi (NCF) uyarınca NCERT ders kitapları henüz hazır olmadığından, kurul bu seçeneği uygulamaya koyma zaman çizelgesine henüz karar vermedi.

CBSE ayrıca yeni NCF'de önerildiği gibi iki turlu kurul sınavlarının planlanmasına ilişkin plan üzerinde de henüz karar vermedi. Bakanlığın ilk planı, 2024-25 akademik döneminden itibaren her iki yılda bir kurul sınavları başlatmaktı. Ancak geri itildi.

Yeni NCF, eski ISRO başkanı K Kasturirangan başkanlığındaki Birlik hükümeti tarafından atanan ulusal yönlendirme komitesi tarafından 2020 Ulusal Eğitim Politikası doğrultusunda hazırlandı ve 11. ve 12. sınıf öğrencileri için bir dönem sistemi önerdi.

Hakkında en son haberleri alın…

Daha fazlasını gör

cbse
Sonuç açıklanır açıklanmaz cep telefonunuza ve e-postanıza bildirim alın. Lütfen bu konuda bilgi verin.