Sözde iş fırsatları sunan ağlardaki dolandırıcılıklara karşı uyarı

Dolandırıcılık modeline bir örnek Foto Twitter
Dolandırıcılık modeline bir örnek / Fotoğraf: Twitter

Siber Suçlarda Uzmanlaşmış Mali Birim (Ufeci), insanları farklı satış platformlarında uzaktan çalışmaya çeken, teklifi kabul ettikten sonra bu platformlara yatırım yapmaları için kandırılan reklamlar aracılığıyla yeni bir dolandırıcılık türü konusunda uyardı. Ponzi şeması.

Uzman birimin yaptığı araştırmaya göre işe alımlar, uzaktan görev yaparak ek gelir elde etme imkanının sunulduğu sosyal ağlardaki reklamlar aracılığıyla gerçekleşiyor.

Bu reklamlar mağdurları hesaplara yönlendiriyor Naber herhangi biri Telgraf Ufeci yaptığı açıklamada, şirketlerin sözde temsilcilerinin katıldığı ve onlara görevlerine başlamak için bir platforma kaydolmalarını söyleyenlerin katıldığını söyledi.

İnsanlar sisteme eriştiklerinde, tanınmış şirketlerin ürün deposuna yönlendirilirler ve burada satın alınan girdileri daha yüksek bir maliyetle satın alıp daha sonra satmaları gerekir.

Böylece mağdurlar, komisyonlarıyla birlikte geri ödeneceği varsayılan ilk parayı enjekte etmek zorunda kalıyor.

Dolandırıcılığın adımları

Etkilenen kişiler ilk başta bunun bir dolandırıcılık manevrası olduğundan şüphelenmiyorlar çünkü platformda yatırdıkları paranın geri ödendiğini ve yapılan işlerden yüksek komisyonlar alındığını görüyorlar.

Ancak aktardıkları ve platformda aktarıldığını gördükleri tutarların, dolandırıcıların kontrolündeki sanal cüzdanlara gönderildiğini fark etmiyorlar.

İnsanlar yaptıkları işten kazandıkları parayı çekmek istediklerinde, para çekme talimatlarının vergi eşiğini aşması nedeniyle paralarını çekemeyeceklerini söyleyen bir duyuruyla karşılaşıyorlar.

Daha sonra mağdurlar şirketin temsilcisiyle iletişime geçmeye çalıştıklarında durumu doğruluyor ve onlara, kârlarını elden çıkarmak için elde ettikleri gelir üzerinden vergi ödemeleri gerektiğini bildiriyor.

Bunu yapmak için dolandırıcı, borçlu olduğu iddia edilen vergi tutarını transfer etmek ve böylece kendilerinden kesilen parayı tahsil edebilmek için onlara bir banka hesabının ayrıntılarını sağlar.

Ancak mağdur ödemeyi yaptıktan sonra platforma ve olağan iletişim kanallarına erişimleri engelleniyor ve o zaman dolandırıldıklarını anlıyorlar.

Bir dolandırıcılıkla karşı karşıya kaldığınızda ne yapmalı ve bunu nasıl önleyebilirsiniz?

Ufeci, bu tür manevraların kurbanı olmamak ve bu durumlarda nasıl davranılması gerektiğini bilmek için, bu tür platformlara yatırım yapmadan önce internet üzerinden bilgi, şirketlerin itibarı ve varsa bunları araştırmanızı öneriyor. en azından bu tür bir hizmeti sunmak için yetkili makamlar nezdinde kayıtlıdırlar.

Ayrıca şunları tavsiye eder: aşırı yüksek getirilerden şüphelenmek; Teklifin meşruluğunu doğrulamadan asla para katkısında bulunmayın veya transfer yapmayın; Kişisel bilgilerinizi veya banka bilgilerinizi dijital platformlar veya telefon aracılığıyla sağlamayın.

Mağdursanız gerçekleri denunciasufeci@mpf.gov.ar posta kutusuna bildirebilirsiniz.