Sektör ağustos ayında aylık yüzde 2,4 büyüdü

endüstriyel üretim Ağustos ayında yüzde 2,4 oranında iyileşme kaydetti Latin Amerika Ekonomik Araştırma Vakfı’nın (FIEL) hazırladığı endekse göre mevsimsellikten arındırılmış ölçümde bir önceki aya göre, mevsimsellikle ise %9,7 oranında gerçekleşti.
Kuruluş, raporunda, aylık büyümenin “sektörün mevcut durgunluk evresinin bozulmasında bir çıkmazı” temsil ettiğini, bunun “mevsimsellikten arındırılmış aktivitede on beş aylık düşüşü zincirlediğini ve yıllık %3,2’lik bir daralma oranına ulaştığını” belirtti.
Yıllık karşılaştırmada, Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) Ağustos ayında %0,7 düşüş kaydettiÖnceki aylardaki düşüşün azalması, büyük oranda otomotiv üretimindeki artışa bağlı olarak en fazla ilerleme kaydeden sektör oldu.
Kimyasallar ve plastik üretimi birikimdeki düşüşünü azaltırken, temel kimyasallar ve petrokimya ürünleri branştaki düşüşü yumuşattı.
FIEL, “Temel metal endüstrileri dalında, alüminyum üretimi bir kez daha belirgin bir dinamizm gösterirken, çelik üretimi, UOM ile bir önceki ay üretimi etkileyen sendika anlaşmazlığının ardından aktiviteyi toparlamaya başladı.” diye vurguladı.
Metalik olmayan mineraller arasında Ay boyunca çimento sevkiyatlarında yeni bir düşüş yaşanırken dengesiz performanslar yaşandı -beş aydır devam eden düşüş- ve 2022’de kapasite artırımına bağlı duruşlar nedeniyle cam üretiminde artış yaşandı.
Gıda ve içecek sektöründe ise büyükbaş hayvan kesiminin yavaşlaması nedeniyle sektörün performansında bir bozulma yaşandı; bu durum, tarlalardaki su koşullarının iyileşmesiyle trend değişikliğine işaret edebilir ve bu da düşüşe katkıda bulundu. Süt ürünleri, unlu mamuller ve yağlar gibi diğer gıdaların üretiminin önceki aylarda kayıt altına alındığı belirtildi.
FIEL, “sektörün yılın ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre %1,1 oranında düşüş kaydettiğini” belirtti.
Temmuz ayına göre artış gösteren sektörlerden bir diğeri de oldu. otomobil parçalarının katkısıyla metal işleme ve servis merkezleri, ancak şube yıllık karşılaştırmada düşmeye devam ediyor.
Son olarak, kimyasallar ve plastik üretimi, temel kimyasallar ve petrokimya ürünlerinin branştaki düşüşü hafifletmesiyle birikimdeki düşüşünü azalttı.
Bu sektörel gelişmelere rağmen, FIEL, “sektörün yılın ilk sekiz ayında yüzde 1,1’lik bir düşüş yaşadığını” belirtti geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında.
Yılın ilk sekiz ayının toplamında otomotiv üretimi %19,2’lik artışla büyüme sıralamasında liderliğini sürdürüyor.
Yılın ilk sekiz ayının toplamında otomotiv üretimi %19,2’lik artışla büyüme sıralamasında liderliğini sürdürüyor
Metalik olmayan minerallerin üretimi %13,3 oranında büyüme kaydederken, bunu petrol rafinerisi (%8,9), ana metal sanayi üretimi (%4,2), kağıt ve kağıt hamuru (%1,6) ve sigara dağıtımı (%1,4) takip etti. .
Tekstil girdisi üretimi ağustos ayı itibarıyla birikimli seviyeye ulaştı bir yıl önce yeme-içme branşında yüzde 1,3 oranında kesinti yaşanmıştı.
Metal işleme sektöründe %8,2’lik, kimyasal ve plastik girdilerinde ise %14,7’lik bir düşüş yaşandı.
Üretilen mal türlerine göre gelişime bakıldığında, ilk sekiz ayda sermaye malları birikimli olarak en büyük artışı (%7,1) göstermeye devam ederken, dayanıksız tüketim malları faaliyet seviyesini %0,9 oranında düşürdü.
Dayanıklı tüketim mallarında ise birikimli düşüş %1,9’a, ara kullanım mallarında ise %2,1’e düştü.