OECD ülkelerinde enflasyon üst üste ikinci ayda da yükseldi

Petrol fiyatlarındaki artış enflasyonun nedenlerinden biri
Enflasyonun nedenlerinden biri de petrol fiyatlarındaki artış.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) tüm ülkelerinde enflasyon üst üste ikinci ayda yükseldi ve ağustos ayında yıllık ortalama %6,4 ile temmuz ayına göre onda beş daha fazla gerçekleştikuruluş bildirdi.

Ağustos ayında 38 eyaletin 14’ünde yıllık enflasyon bir önceki aya göre yükseldive bu ülkelerden 9’unda yüzde 0,5 veya daha fazla artış kaydedildi.

Temmuz ayına kadar enflasyon, geçen yılın Ekim ayından bu yana bloğun tamamında artmamıştı.

Rapora göre, önceki aylarda enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olan enerji fiyatlarındaki yıllık düşüş, Temmuz’daki %7,5’lik düşüşten Ağustos’ta %1,4’e gerileyerek yavaşlamaya başladı.

Kısmen, Bu, son aylarda gözlemlenen petrol fiyatlarındaki artışa yanıt veriyor: Ağustos ayında 25 ülkede enerji bir önceki aya göre artış gösterdi.

Ancak yıllık değişimde 38 OECD ülkesinin 22’sinde düşüşler görülmeye devam ediyor.

Enflasyon geçen yılın Ekim ayından bu yana bloğun tamamında yükselmedi
Enflasyon geçen yılın Ekim ayından bu yana bloğun tamamında yükselmedi.

Gıdaya gelince, fiyatlar önceki aylara göre daha yavaş da olsa yavaşlamaya devam ediyor; Temmuz ayındaki %9,2’lik artışın ardından Ağustos ayında yıllık %8,8’e yükseldi.

Enerji ve gıda değerlerini hariç tutan çekirdek veya temel enflasyon, Paris merkezli kuruluşun bildirdiğine göre, bu oran Temmuz ayına göre onda bir artışla %6,8 seviyesinde sabit kaldı.

Üye ülkelerin çeşitli blokları arasında G7’de enflasyon genel ortalamanın altında seyrederek %4,2 ile bir önceki aya göre onda üç artış gösterdi.

Enerjinin önemli ölçüde arttığı Kanada (%3,3’ten %4’e), Fransa (%4,3’ten %4,9’a) ve Amerika Birleşik Devletleri’nde (%3,2’den %3,7’ye) fiyat endeksinde artışlar yaşandı.

Buna karşılık, İtalya’da fiyatlar yavaşlamaya devam ederek (%5,9’dan %5,4’e) Ocak 2022’den bu yana en düşük seviyesine ulaştı ve Almanya (%6,2’den %6,1’e), Japonya’da (%3,3’ten %3,2’ye) ve ABD’de büyük ölçüde sabit kaldı. Krallık (%6,4 ila %6,3).

Gıda fiyatları tüm G7 ülkelerinde düşmeye devam ederken (%6,6’dan ortalama %5,8’e), çekirdek enflasyon ise %4,5’ten %4,3’e ılımlı bir düşüş gösterdi.

Kendi adına, Avro Bölgesi’ndeki 20 ülkede enflasyon ağustos ayında büyük ölçüde istikrarlı kaldıyüzde 5,3’ten yüzde 5,2’ye onda bir düştü.

Bölgede enerji fiyatlarındaki artış, gıda ve çekirdek enflasyonun onda iki oranında düşerek %5,3’e gerilemesiyle dengelendi.

Nihayet, G20 ülkeleri arasında enflasyon Temmuz’daki yıllık ortalama yüzde 5,8’den Ağustos’ta yüzde 6,3’e yükseldiArjantin, Brezilya ve Endonezya’daki artışlarla; Güney Afrika’da istikrarlı değerler; Hindistan ve Suudi Arabistan’da düşüyor.

Bu arada Çin’de fiyatlar %0,3’lük deflasyondan %0,1’lik hafif bir artışa geçti.