OECD bu yıl için küresel büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti

Dünyadaki büyümenin büyük kısmı Hindistan 63 Çin 51 ve Endonezya 49'dan gelecek Fotoğraf Arşivi
Dünyadaki büyümenin büyük kısmı Hindistan (%6,3), Çin (%5,1) ve Endonezya’dan (%4,9) gelecek / Fotoğraf: Dosya.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bu Salı günü değişiklik yaptı Bu yıl küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,7’den yüzde 3’e yükseltti%2,9 yerine %2,7 büyümenin beklendiği 2024 yılı için ise tam tersi gerçekleşti.

“Küresel ekonomi, düşük enerji fiyatları ve Çin’in yeniden açılması sayesinde 2023’ün ilk yarısında beklenenden daha güçlüydü ancak büyüme görünümü zayıf. Enflasyonun kalıcı olduğu görülüyor ve ciddi aşağı yönlü riskler var”dedi OECD son Ekonomik Görünüm raporunda.

Çoğu Dünyadaki büyüme Asyalı güçlerden gelecek: Hindistan (%6,3), Çin (%5,1) ve Endonezya (%4,9).

Çin örneğinde, bu yılki büyüme, hijyen kısıtlamalarının sona ermesinin ardından tahmin edilenden “zayıf” olan ve devam etmesi beklenen toparlanma nedeniyle başlangıçta tahmin edilen %5,4’ten daha az. %4,6 olarak hesaplandı.

Bu arada güçler arasında ABD bu yıl yüzde 2,2 büyüyecek – Haziran ayında tahmin edilen %1,6 ve gelecek yılki %1,3 yerine, Fransa %1 ve %1,2; İtalya her iki yılda da %0,8, İspanya %2,3 ve %1,9; ve Büyük Britanya, %0,3 ve %0,8.

Avro Bölgesi’nde ortalama büyümenin bu yıl yüzde 0,6, 2024’te ise yüzde 1,1 olacağı öngörülüyor.

Küresel ticaretteki yavaşlama ve faiz oranlarındaki yükselişin ağırlığını taşıyan Almanya’nın bu yıl yüzde 0,2 daralması, 2024’te ise yüzde 0,9 büyümesi bekleniyor.

Bu arada bölgede Meksika ve Brezilya bu yıl yüzde 3,3 ve yüzde 3,2 büyüyecekve bir sonrakinde sırasıyla %2,5 ve %1,7.

Arjantin örneğinde OECD, Haziran ayındaki son tahminini değiştirdi: Geçen yılki %5’lik genişlemenin ardından, şimdi bu yıl için %2’lik bir daralma bekliyor; bu, önceden tahmin edilenden 0,4 baz puan daha az; gelecek yıl için ise %1,1 büyüme yerine %1,2 düşüş hesaplıyor.

Ülkede enflasyon bu yıl yüzde 118,6, gelecek yıl ise yüzde 121,3 olacak. Hem Almanya hem de Arjantin bu yıl gerileme yaşayan tek G20 ülkesi olduorganizasyona bağlı olarak.

Mahtias Cormann OECD Fotoğraf Arşivi Genel Sekreteri
Mahtias Cormann, OECD Genel Sekreteri / Fotoğraf: Arşiv.

OECD raporunun eksenlerinden biri, çoğu ülkede düşmeye devam etse de “merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde kalmaya devam eden” enflasyondur.

İçinde G20 ülkelerinde ortalama enflasyonun 2022’de yıllık %7,8’den 2023’te %6’ya çıkması bekleniyor Paris merkezli kuruluşa göre 2024’te %4,8.

Biri Sorunlar çekirdek enflasyonda kalmaya devam ediyor -enerji ve gıda fiyatlarını hariç tutan- hizmetler sektörünün ve mevcut işçi sayısından daha fazla pozisyon arzının baskıladığı işgücü piyasalarının ve “bazı sektörlerdeki yüksek marjların” etkisiyle ortaya çıkmıştır.

“Yılın başında bankalar arasında yaşanan türbülansın ardından şu ana kadar finansal piyasalarda daha fazla stres yaşanmasının önüne geçildi. Bununla birlikte, küresel ekonomi yüksek enflasyon, düşük büyüme ve nispeten zayıf ticaret gibi zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor” diye uyardı OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann bir açıklamada.

Kurum, “enflasyonist baskıların zayıfladığına dair açık işaretler oluşana kadar” kısıtlayıcı bir para politikasının sürdürülmesi çağrısında bulundu.

“Faiz artışlarının etkileri gerçekleştiği ölçüde, Birçok ülkede faiz oranlarının 2024’te mevcut seviyelerde veya bu seviyelere yakın kalması gerekecek”diye belirtti.

“Koronavirüs pandemisine ve enerji fiyatı krizine yanıt olarak sağlanan mali desteğin ardından birçok ülkede kamu borcu yüksek olmaya devam ediyor”Mathias Cormann

Tam da bu faktör, soğuyan talep nedeniyle ABD gibi ülkelerin büyümelerinin önümüzdeki yıl yavaşlamasına neden olacak.

OECD, tahminlerinde kesintiye yol açabilecek çeşitli risklerin olduğu konusunda uyardı: Gıda ve enerji piyasalarında daha fazla aksama ve Çin’de daha fazla düşüş olasılığı “Bu da ticari ortaklarının büyümesini etkileyecektir.”

Birçok ülkede kamu borcu da hâlâ yüksek Korona virüs salgınına ve enerji fiyatı krizine yanıt olarak verilen mali desteğin ardından,” diye eklediler.

Öte yandan OECD, “küresel alışverişin canlandırılması” çağrısında bulundu ve “ekonomik güvenlik endişelerinin” ticareti engellememesi gerektiğini kaydetti.