Massa, ithalat ödemelerinde Çin takasıyla ilerlemek için Lula ile görüşecek

Lula ve Massa yeniden buluşacak Basın fotoğrafı
Lula ve Massa tekrar buluşacak. / Fotoğraf: basın

Ekonomi Bakanı ve Anavatan İçin Birlik’in (UxP) başkan adayı Sergio Massa, bu Pazar gecesi, Brezilya’nın Başkan Luiz Inácio Lula da Silva ve mevkidaşı Fernando Haddad ile görüşmesine ve bunun için ödeme yapılmasına izin veren bir anlaşmaya varılmasına yönelik yola çıkacak. Çin ile yapılan takas yoluyla ithalat yapılıyor.

Massa’nın Pazartesi günü Brezilya’da gerçekleştireceği gündem de düşünülüyor komşu ülkenin dışişleri bakanı Mauro Vieira ile toplantı.

Bu toplantılarda, Brezilya’dan yapılan ithalatın Asyalı devle yapılan takastan elde edilebilecek yuan yoluyla ödenebilmesi için bir anlaşmanın ayrıntıları geliştirilecek.

Brezilya Hükümeti tarafından önerilen bu mühendisliğin iki avantajı var: Bir yandan, ulusal sanayi için gerekli olan Brezilya girdilerinin gelirine ayak uydurmak; diğer yanda Merkez Bankası’ndaki dolar cinsinden kaynakların optimizasyonu.

Massa’ya diğer yetkililerin yanı sıra Sanayi Bakanı José Ignacio de Mendiguren ve geçen hafta gündemleri uyumlu hale getirmekle ilgilenen Arjantin’in Brezilya büyükelçisi Daniel Scioli eşlik edecek.

Brezilya ile anlaşma

Massa, geçtiğimiz Çarşamba günü Washington’da düzenlediği basın toplantısında, beşinci ve altıncı revizyonun onaylanmasının ardından Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 7 milyar 500 milyon ABD doları tutarında kredi kullandıracağını açıklayarak Brezilya ile bu konuda bir anlaşma imzalama olasılığını ileri sürdü. Çok taraflı kuruluşla yapılan anlaşmanın

Massa, “Rezervlerle ilgilenmemiz gereken bir dönemde, rezervleri kullanma prosedürünü daha da kolaylaştırmak için Brezilya’ya gideceğiz” dedi.

Bakan Fernando Haddad Massa Photo basınıyla toplantıya katılacak
Toplantıya Massa ile birlikte Bakan Fernando Haddad da katılacak. / Fotoğraf: basın

Öte yandan Brezilya hükümeti tarafında, Bakan Haddad, kullanılacak mekanizmanın devlete ait Banco do Brasil tarafından yuanın doğrudan reale dönüştürülmesi yoluyla olacağını duyurdu.Toplamda 140 milyon dolara kadar.

“Brezilyalı ihracatçılar ürünlerinin bir miktar satış akışını yüzde 100 garantiyle sağlayabiliyorlar. Brezilya için sorun yok, çünkü döviz kuru reel olarak yuan üzerinden yapılacak ve bu da Hazine’ye herhangi bir risk olmadığına dair güvence veriyor.” Haddad, geçen haftanın ortasında Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde Brics’i oluşturan ülkelerin zirvesinin oturum aralarında verdiği bir konferansta şunları söyledi:

Geçen Mayıs ayında Başkan Alberto Fernández ve Lula da Silva, Brezilya’nın ihracatını finanse etme olasılıkları hakkında Brezilya’da konuştular, ancak Brezilya, Arjantin’den gelen dolar eksikliği nedeniyle daha büyük garantiler arıyordu.

São Paulo Eyaleti’nin güçlü Sanayi Federasyonu, yabancı satışları telafi edecek döviz eksikliği nedeniyle mevcut engeller nedeniyle Hükümet’ten pazar kaybetmeyi önleyecek mekanizmalar bulmasını talep etmişti.

İş ortakları

Çin ile yapılan takas anlaşması sayesinde Arjantin, Brezilya’nın aradığı ve ana endüstriyel ihracatı Arjantin pazarına giden Asya ülkesiyle ticaret akışını sürdürmeyi başardı.

Arjantin, Brezilya’nın Çin ve ABD’den sonra üçüncü büyük ticaret ortağıdır, ancak ilk ikisinden farklı olarak sanayileşmiş ürünlerin ana alıcısıdır.

Her iki ülke vatandaşının anlaşması, Arjantin’in Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’yı içeren gelişmekte olan ekonomilerden oluşan Brics grubuna yeni dahil edilmesi çerçevesinde resmileştirilecek.

Brezilya’nın Başkan Lula aracılığıyla oynadığı rol, Arjantin’in küresel GSYİH’nın %24’ünü, ihracatın %16’sını ve dünya mal ve hizmet ithalatının %15’ini temsil eden Brics’e girişi açısından çok önemliydi.