kadın işgücü varlığının en yüksek olduğu sektörler

Kadınların eğitim, sosyal ve sağlık hizmetleri ile ev hizmetleri sektörlerinde işgücü piyasasına daha fazla katılımı sağlanırken, tarım, hayvancılık, avcılık, ormancılık ve balıkçılık gibi alanlardaki varlıkları önemli ölçüde azalmaktadır; madenlerin ve taş ocaklarının işletilmesi; imalat sanayi ve inşaat.
Ulusal İstatistik ve Nüfus Sayımları Enstitüsü (Indec) tarafından hazırlanan bir rapora göre, Arjantin’de 2022 verilerine göre toplam Toplam ekonomide 21.855.410 işçi12.365.814 (%56,6) erkek ve 9.489.596 (%43,4) kadındır.
2022’de kadınların çalıştığı işler, 2021’e göre 659 bin 826 pozisyon arttı.
Veriler, işgücü piyasasında her iki cinsiyet arasında var olan ücret farklarını da yansıtan “Maaşlı iş, karma gelir ve emek girdisi için cinsiyet ve yaş gruplarına göre ücretlendirme” raporunun bir parçasıdır.
Çalışma bunu doğruladıçalışılan saat başına ortalama ücrette cinsiyet farkı %9,1 kayıtlı ücretlilerde ve kayıt dışı ücretlilerde %15,3.
Erkekler tüm kategorilerde kadınlara göre pozisyon başına %20,7 daha fazla saat çalışırken, en büyük fark kayıt dışı ücretlilerde (%34,7) bulunuyor.
Ek olarakmaaşlı iş için ücret “erkeklerde daha yüksektirHem kayıtlı hem de kayıt dışı maaşlı işçilerde, pozisyon ve çalışılan saat başına ortalama ücret, hem kayıtlı hem de kayıt dışı çalışan erkekler için daha yüksektir.”
INDEC tarafından yayınlanan cinsiyet farkı göstergesi, işgücü girdisi olarak erkek ve kadın cinsiyeti arasındaki çalışılan saat başına ve iş pozisyonu başına ortalama ücreti ölçer.
A’nın üçüncü başkan yardımcısıArjantin Endüstri Parkları Birliği, Andrea Almenta, Bir çalışma grubunun ikinci toplantısında “aynı işleri yapan kadınlar erkeklerden %30 daha az kazanıyor” uyarısında bulundu. “KOBİ’lerde Cinsiyet Politikaları: zorluklar ve öneriler”.
Buna ek olarak Almenta, “işgücünün bakım görevlerini tanımasının önemi ve ataerkil kavramları sona erdirmek için sosyal diyaloğu teşvik etme ihtiyacı” gibi erkekler ve kadınlar arasında var olan ücret farkını doğrulayan resmi rakamların varlığının altını çizdi.
En fazla erkek işgücüne sahip sektörler arasında tarım, hayvancılık, avcılık ve ormancılık ile balıkçılık; madenlerin ve taş ocaklarının işletilmesi; imalat sanayi, elektrik, gaz ve su, inşaat, motorlu kara taşıtlarının toptan ve perakende ticareti ve onarımı, ulaştırma, depolama ve haberleşme hizmetleri, gayrimenkul, iş ve kiralama faaliyetleri, sonra toplum, sosyal hizmet faaliyetleri ve kişisel.
Rapora göre her iki cinsiyetin daha eşit katılımına sahip sektörler şunlardır: otel ve restoran hizmetleri, finansal aracılık ve diğer finansal hizmetler; ve kamu yönetimi, savunma ve zorunlu sosyal güvenlik.
Kadınların en büyük katılımı eğitimde (kamu ve özel) kayıtlıdır; sosyal ve sağlık hizmetleri (kamu ve özel); ve ev hizmeti kiralayan özel haneler.
APIA’nın başkan yardımcısı, kadınların işyerinde ilerlemesini zorlaştıran “dikey bir ayrım ve başka bir yatay ayrım”ın varlığının da altını çizdi.
Dikey ayrışma, “bir kadının iş içinde nasıl yükselebileceğini” ifade eder. daha iyi bir maaşa ve güç için bir alana sahip olmalarına izin veren pozisyonlarda” ve “gücün her zaman erkeklere bağlı olduğu ataerkil bir sorun nedeniyle bir cam tavan olduğuna” işaret etti.
Buna karşılık, “yatay ayrım, kadınların işe erişebildiği sektörlerle bağlantılıdır.”
Almenta, “Genellikle kadınların ulaştığı sektörler bakım, sağlık ve eğitim görevleridir, ancak İnşaat Endüstrisi veya Enerji gibi ‘daha zor’ sektörler için kadınların çok az katılım gösterdiğini görüyoruz ve bu bir tesadüf değil” diye tamamladı Almenta.