İlkbaharda yağışların artması beklense de yağışların olmayışı buğdayı etkiliyor

Bölgede aylardır ilk kez yoğun yağış görüldü
Bölgede aylardır ilk kez yoğun yağış görüldü.

Uzmanlar şu konuda hemfikir olsa da, Pampas bölgesinde önemli yağışların olmayışı ekilen buğdayın durumunu etkilemiş ve erken mısır ekimini geciktirmiştir. İlkbaharda El Nino olayı nedeniyle yağış miktarı artacak.

Buenos Aires Tahıl Borsası’na (BCBA) göre, ülkenin orta ve kuzey bölgesinin büyük bir bölümünde önemli yağışların olmayışı, buğdayın durumunun kötüleşmesine yol açtı. implante edilen lotların %33,1’inde orta ila kötü durum, önceki haftanın %27,5’i ile karşılaştırıldığında.

Bu şu demek Ekilen 5,9 milyon hektarın 1,95 milyonu kötü durumda.

Bu gerçek, Buenos Aires’in kuzeyi ile Córdoba ve Santa Fe’nin orta-güneyini içeren çekirdek bölgede daha da kötü.

Orada, Rosario Menkul Kıymetler Borsası (BCR) şunu tahmin etti: Buğday ekili milyon hektarın %50’si, önemli yağışların olmaması nedeniyle orta ile fakir arasında yer alıyorBu da erkenci mısır ekimini geciktiriyor.

Bu duruma rağmen; Olumlu gerçek şu ki, birkaç aydan beri ilk kez bölgede yaygın yağmur yağdı.biriken milimetrelerin tahılın durumunu eski haline döndürmek için yeterli olmadığı gerçeğinin ötesinde.

Sorumlu kişi Télam ile diyalog halinde Tarım İçin Stratejik Rehber BCR’nin (GEA), Cristian Russo“Pampa bölgesini etkileyen en büyük sorunun yağmurun olması gerektiği gibi yağmaması” olduğunu belirtti.

Ve şunları ekledi: “Bunun nedeni, soğuk hava dolaşımının baskın olması, ancak bu durumun azalmaya başlamasıdır. Uzun zamandır ilk kez çekirdek bölgede, az da olsa tüm bölgeyi kaplayan yağmur gördük.”

Russo sözlerini şöyle tamamladı: “Yaygın bir fırtına görmeyeli uzun zaman oldu. Bu iyi bir başlangıç ​​ve belki de bir değişim deneyimlemeye başlayabileceğimizi gösteren bir kartpostal.”

Onun adına, üye INTA Castelar İklim ve Su Enstitüsü, Natalia Gattinonitemmuz ve eylül ayları arasında yağışların tarihsel ortalamanın altında olduğunu, “özellikle ülkenin orta ve batı bölgelerinin çoğunda ve ana tarım bölgesinde %40-80 oranında bir açık” olduğunu belirtti.

Gattinoni, “Birçok bölgedeki su koşullarıyla ilgili bu kritik ve sınırlayıcı durum göz önüne alındığında, yağmur beklentisi karar vermede kilit rol oynuyor.” dedi.

Bu anlamda, bakanlıktan gelen bilgiye göre önümüzdeki ekim, kasım ve aralık ayları için beklendiğine dikkat çekti. Ulusal Meteoroloji Servisi (SMN) iklim perspektifinde, “ülkenin merkezinde (Pampa bölgesinin batısı) sezon boyunca normal yağışlarla bir çeyrek yaşanma olasılığı daha yüksekken, aynı bölgenin doğusu ve güneyinde normalden daha yüksek bir çeyreğe kadar yağış ihtimali daha yüksek”.

Bu senaryoya eşlik edecek daha sıcak ortalama sıcaklıklarKuzey Arjantin’de aşırı sıcaklıkların yaşandığı dönemlerin meydana gelmesinin göz ardı edilmediğini vurgulayan uzman, sözlerine şöyle devam etti:

Gattinoni, “Yağışların ülkenin merkezi ve doğusunu tercih ettiği ve yerleşik bir El Niño fenomeni olduğu üç aylık bir tahminle birlikte bu iklim senaryosu göz önüne alındığında, bunların gelişme şansının daha yüksek olması bekleniyor” dedi.

Kasım ayına kadar El Niño fenomeninin tam olarak ortaya çıkmasını bekliyorlar

Daha sonra şu açıklamayı yapmasına rağmen: “Bu olgunun, bazı aylarda sinyalini güçlendirebilecek veya zayıflatabilecek başka fenomenlerle etkileşime girdiğini vurgulamak önemlidir; bu nedenle kısa ve orta vadeli tahminler, karar vermede bir danışma aracı haline gelir.”

Onun adına, Córdoba Tahıl Borsası’nın (Bccba) tarımsal meteoroloji analisti Tomás Kember, ülkenin orta ve kuzeyindeki “yağmurların tarihi ortalamaya yakın olmamasının” buğday ve nohutun durumunu etkilediğini kaydetti.

Ayrıca şunları da duyurdu: Kasım ayında El Niño fenomeninin tam olarak ortaya çıkmasını bekliyorlar.

Kember’e göre Bccba, bu iklim olgusunun yaşandığı son yıllarda “yağmurların daha çok Kasım ayında görüldüğünü, üreticilerin de bunu beklediğini” gösteren bir çalışma gerçekleştirdi.

“Erken ekimler yağmur beklerken erteleniyor. Son yıllarda Córdoba’da bu tarihlere kadar ekimlerde bir değişiklik oldu. Ancak El Niño’nun %100 doğrulandığını ve mahsullerin nasıl davrandığını görmemiz gerektiğini açıklığa kavuşturmakta fayda var. yağış, ” diye bitirdi.