Hükümet soya fasulyesi dolarını %25 serbest döviz mevcudiyeti ile geri getirdi

Hükümet soya fasulyesi için İhracatı Artırma Programını (PIE) “olağanüstü ve geçici olarak” yeniden kurduFarklı bir döviz kuru belirlemek yerine ihracatçıların uzlaştıkları para birimlerinin %25’ini serbestçe elde edebilmeleri teşviki olacaktır.
443/2023 sayılı Kararname ile Bu Salı günü Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, geçen yıl 4 Eylül tarih ve 576 Sayılı Kararnameyle oluşturulan sözde soya doları geri getirildi.
Beşinci baskısında PIE, “bu kararnamenin yürürlüğe girmesinden hemen önceki 18 ay içinde bir noktada ihracat yapmış olan kişilere” yönelik olacaktır.
Yurtdışında Satış Yeminli Beyanı (DJVE) gerektiren mal ihracatı işlemleri gerçekleştiren kişilerin bu tedbir hükümleri çerçevesinde, bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önceki veya sonraki olanlar da dahil olduğu kabul edilir. hatta mükemmelleştirilmeden, ayrıca fiyatı peso cinsinden belirlenecek şekilde satış.
Kararname şunu belirtti: “Mal ihracatının sayaç değerinin %75’iPrograma katılmaya tabi olan yabancı ihracatın ön finansmanı veya sonradan finansmanı veya tasfiye avansı durumları da dahil olmak üzere, ülkeye döviz cinsinden girilmesi ve Serbest Döviz Piyasası (MLC) aracılığıyla müzakere edilmesi gerekirken, kalan %25’lik kısım serbestçe elde edilebilir”.
Ayrıca, “Bu Programa bağlı olan ve onlara uygulanabilecek konuların, Serbest Döviz Piyasası (MLC) aracılığıyla giren para birimlerini, tamamlayıcı düzenlemelerle belirlenen şart ve koşullar çerçevesinde ödemeleri gerekmektedir. söz konusu son tarihin 30 Eylül’ü aşması “sonraki.
DJVE’ye ihtiyaç duyanların “30 Eylül 2024’e kadar tüm para birimlerinin %100’ünü, Beyanname kaydını yapmaları” gerekiyor.
İhracat haklarına ilişkin olarak ise, “Serbest Döviz Piyasası (MLC) üzerinden giriş ve pazarlık yapılan para birimlerinden doğan tutar vergiye matrah olarak dikkate alınarak, 28 Eylül’ü geçmeyecek bir süre içinde bir tutarı avans olarak ödemek zorundadırlar”.
Başka bir kararda, “Olağanüstü hallerde öngörülen usullerin dışında bir usulün uygulanmasını talep etme amacı taşıyan her türlü adli veya idari usulün desteklenmesinden peşinen vazgeçilmesi, bu Programa gönüllü katılımın bir şartıdır.” Mevcut kararnamede bu şekilde”.