Hükümet 77.000 küçük buğday ve mısır üreticisine gübre dağıtacak

Buğday mahsulü kuraklıktan, erken ve geç donlardan ve tekrarlanan sıcak hava dalgalarından etkilendi.
Buğday mahsulü kuraklıktan, erken ve geç donlardan ve tekrarlanan sıcak hava dalgalarından etkilendi.

Ulusal hükümet bu Pazartesi günü şunları içeren bir program başlattı: yaklaşık 77.000 küçük ve orta ölçekli buğday ve mısır üreticisine beş tona kadar gübre teslimatı Acil durumda olan ve devlet yatırımının 30 milyon ABD doları olarak tahmin edildiği yerler.

Ekonomi Bakanlığı, 1280/2023 sayılı kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla, Besin Katkı Programı 2023 ve Palacio de Hacienda başkanı ve Unión por la Patria (UxP) Başkan adayı Sergio Massa’nın sekiz gün önce tarım sektörüne yönelik yaptığı dört duyurudan birini netleştirdi.

Girişimin amacı “küçük ve orta ölçekli buğday ve mısır üreticilerine, daha yüksek verim, tahılda daha fazla protein ve toprağın besin maddelerinin değiştirilmesini sağlayan ortalama nitrojen gübreleme dozlarının arttırılması için destek sağlamak ve böylece sürdürülebilir bir tarımı teşvik etmektir.” sağlanması yoluyla elde edilen tahılın verim ve kalitesinin arttırılması belli bir miktar üre gübresi”, kararın esaslarında belirtildiği gibi.

Böylece Hükümet, “2022/2022” kampanyası için Basitleştirilmiş Tarımsal Bilgi Sisteminde (SISA) kayıtlı hektar başına 100 kilograma (kg) kadar üre gübresini bu kararda belirlenen gereklilikleri karşılayan her yararlanıcıya sunacaktır. Buğday ve/veya durum buğdayı ve/veya mısır mahsulleri için 2023, maksimum limit 5.000 kilogram veya bunun daha düşük olması durumunda toplam kotanın geri kalanı.

Standardın uygulanmasında Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanlığı ile Kalkınma Planlama Bakanlığı ve Federal Rekabetçilik Bakanlığı yetkili olacak.

Bu bağlamda Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanı, Juan José Bahillo“Ekonomi Bakanı Sergio Massa’nın, küçük ve orta ölçekli üreticilere, mahsul verimini artırmak ve aynı zamanda toprağa yeterli nitrojen ve organik madde ikamesi sağlamak için gübre yatırımlarında eşlik etme girişimi” olduğunu belirtti.

Aynı doğrultuda, Kalkınma Planlama ve Federal Rekabetçilik Bakanı, Jorge Neme, şunları söyledi: “Bu, tarlaların verimliliğinin artmasına ve böylece üreticilerin gübreleme planlarına tam olarak uyum sağlamasına katkıda bulunacaktır. Bu program 77 bin üreticiden oluşan bir evreni kapsıyor ve sektörün bütününe destek olacak bir katkı olacak” dedi.

“Hükümet genel olarak tarım sektörünün tamamına el verilmesinden kaygılı. İhracata önemli katkısı olan, ileri teknolojiye sahip, derin bir üretim kültürü ve kalıcı inovasyon kapasitesine sahip, ekonominin son derece rekabetçi bir sektörü olduğuna inanıyoruz. Hem küçük üreticiler hem de büyük şirketler” diye vurguladı Neme.

Tarım sektöründen, Arjantin Tarım Federasyonu (FAA) Başkanı Carlos Achetoni, “Acil bir durum olduğu için talep ettiğimizden çok uzak olduğu aşikar, ancak yaşananlar kötü değil” dedi.

“Tedbirin daha geniş bir kapsama sahip olması gerektiğini düşünüyorum, çünkü daha büyük miktarlarda olmasa bile 150 hektardan fazla alana sahip olanlar için de olması gerekir, çünkü küçük üretici de aynı şekilde onunla mücadele ediyor. Daha Fazlası. Bu, neyin gitmesi gerektiğine dair çevrimiçi bir ölçüm, ancak yardım küçük” diye ekledi Achetoni.

Yardıma erişebilmek için belirlenen şartlar arasındaÜreticilerin Basitleştirilmiş Tarımsal Bilgi Sistemine (SISA) kayıtlı olması gerekmektedir. 2023/2024 kampanyası için buğday ektiklerine veya mısır ekme taahhüdünde bulunduklarına dair beyanda bulunun.

Öte yandan, geçen 1 Temmuz’a kadar bir önceki 2022/2023 kampanyasında 150 hektara kadar buğday veya mısır ekildiklerini SISA’da doğrulamaları gerekiyor.

Verilecek gübre hesaplanırken girdikleri yüzey dikkate alınacak, Öte yandan buğday için 1 Mayıs 2022 ile 31 Ocak, buğday için 1 Ağustos 2022 ile 30 Haziran arasında tarımsal acil durum ilan edilen bazı bölgelere ait olması gerekiyor.

Tüm bu gereklilikler ve üretici tarafından sağlanan bilgiler, Federal Kamu Gelirleri İdaresi (AFIP) tarafından sağlanan bilgilere göre doğrulanacak, böylece Tarım Bakanlığı her talebin kaynağına karar verebilecek ve Müsteşarlık da bu talebin kaynağına karar verebilecek. Kalkınma Planlama gübrenin satın alınması, lojistiği ve dağıtımından sorumludur.

Hükümet, beyanları arasında şunu açıklamıştır: “2022/2023 buğday ve mısır kampanyalarına üst üste üçüncü kez La Niña fenomeni damgasını vurduortalamanın altında yağışa neden olan ve bu mahsullerin ulusal üretimini önemli ölçüde etkileyen” ve “uygulanan nitrojen dozlarının, mahsullerin potansiyel verimlerine göre ihtiyaç duyduğu dozlardan daha düşük olduğu ve kullanımını maksimuma çıkaran bir ekonomik verimlilik mantığına yanıt verdiği” ancak üretkenliğini veya kalitesini en üst düzeye çıkaracak gereksinimleri karşılamıyor”, bu nedenle programı uygulamaya koymaya karar verdiler.

2022/23 buğday ve mısır kampanyasının sona erdiğini veya bitmek üzere olduğunu unutmamak gerekiyor. Kuraklık nedeniyle büyük kayıplar yaşanıyorGeçtiğimiz yıl verimli alanlarda erken ve geç donlar ve tekrarlanan sıcak hava dalgaları kaydedildi.

Buenos Aires Tahıl Borsası’ndan (BCBA) alınan verilere göre, 2022/23 sezonunda en çok buğday etkilendi ve elde edilen hacim %44,6 düşüşle 12,4 milyon tona geriledi.

Mısırda ise halen devam eden hasat 34 milyon tonluk bir üretimle (geçen döneme göre -%34,6) sona erecek, 2023/24 sezonu ekimleri ise önümüzdeki günlerde başlayacak.