Brezilya Arjantin’e yuanla ticaret teklif etti

Brezilya Hükümeti, Merkez Bankası’nın dolar rezervlerine bağlı kalmaktan kaçınmak için Arjantin’e Brezilya ihracatının ödemesini yuan cinsinden yapmayı teklif etti Komşu ülkenin Ekonomi Bakanı Fernando Haddad bu çarşamba günü yaptığı açıklamada ikili ticaret akışının sürdürüleceğini duyurdu.
Etkinliğin gerçekleştiği Johannesburg’da düzenlediği basın toplantısında Haddad, “Arjantin hükümetine Brezilya ihracatı için yuan cinsinden bir garanti teklifi gönderdik, Brezilyalı ihracatçılar için bu iyi bir şey, Arjantin kabul ederse iyi bir haber olacak” dedi. Brics Zirvesi (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika).
Brezilya hükümeti bunu savundu Arjantin yuanı ile reel rezervler arasındaki anlaşma, Arjantin’in uyumsuzluk olasılığını ortadan kaldırıyor.
Bakana göre operasyon, yuanın Londra’daki devlet mülkiyetindeki Banco do Brasil tarafından toplamda 140 milyon dolara kadar doğrudan real’e dönüştürülmesini içeriyor.
“Brezilyalı ihracatçılar, ürünlerinin bir miktar satış akışını %100 garantiyle sağlayabiliyorlar. Brezilya için sorun yok, çünkü döviz kuru reel olarak yuan üzerinden yapılacak ve bu aynı zamanda Ulusal Hazine’ye herhangi bir temerrüt riski olmadığı konusunda da güvence veriyor. Hazine’nin yeterli bulduğu ve Banco do Brasil’in sunulduğu şekliyle kabul ettiği bir garanti” dedi Haddad.
Fernández ve Lula arasında anlaşma
Arjantin’de yaşanan kuraklık ve buna bağlı olarak tahıl satışından elde edilen gelirin azalması sonucunda, Arjantin ve Brezilya hükümetleri, 200 Brezilyalı ihracatçı firmaya ödeme yapılmasını kolaylaştıracak bir mekanizma üzerinde görüşüyor Merkez Bankası’ndaki rezerv akışını beklemek zorunda kalmadan Arjantin topraklarında satış yapıyorlar.
Geçen Mayıs ayında, Başkan Alberto Fernández ve meslektaşı Luiz Inácio Lula da Silva, Brezilya’da Brezilya ihracatını finanse etme olasılıkları hakkında konuştular, ancak Brezilya, Arjantin’den gelen dolar eksikliği nedeniyle daha büyük garantiler arıyordu.
Lula, Brics’in bankası olan Yeni Kalkınma Bankası’nın Brezilya’dan Arjantin’e ihracatı finanse edebilmesini başarısız bir şekilde önerdi.
Amerika kıtasının en büyük kalkınma bankası olan Brezilya Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Ulusal Bankası’nın (BNDES) Arjantin’e yapılan ihracatları sübvansiyonlu oranlarla finanse edebileceği fikri de ilerlemedi.
São Paulo Eyaleti’nin güçlü Sanayi Federasyonu, yabancı satışların telafi edilebilmesi için hükümetten, döviz yetersizliğinden kaynaklanan engeller nedeniyle Arjantin’deki pazarları Çin’e kaptırmamak için mekanizmalar bulmasını talep etmişti.
Arjantin, Çin ile yapılan takas anlaşması sayesinde Asya ülkesiyle ticaret akışını sürdürmeyi başardı. Brezilya’nın aradığı bir şeydi ve ana endüstriyel ihracatı Arjantin pazarına gidiyordu.
Arjantin, Brezilya’nın Çin ve ABD’den sonra üçüncü büyük ticaret ortağıdır, ancak ilk ikisinden farklı olarak sanayileşmiş ürünlerin ana alıcısıdır.
Lula, Salı günü Conversando con el Presidente programı sırasında Haddad’ın Arjantin’e yaptığı teklifin “sakin ve pragmatik” olduğunu, dünya ekonomisinin dolarsızlaştırılmasını, ticari ortaklar arasında yerel para birimlerinin kullanılmasını ve bunların yerini alacak bir birimin oluşturulmasını savunduğunu söylemişti. Brics ülkeleri arasındaki ticarette dolar.