Batakis’e Milei, 2024 bütçesini erteleme girişiminde bulunarak ‘yasalara uyulmamasını’ önerdi

Fotoğraf Ramiro Gomez
Fotoğraf: Ramiro Gomez

Banco Nación (BNA) başkanı Silvina Batakis, La Libertad Avanza (LLA) cumhurbaşkanı adayı Javier Milei’nin 2024 bütçesinin sunumunun seçimler sonrasına ertelenmesi talebini, “uygun olmadığı” anlamına geleceği gerekçesiyle reddetti. Bir yasayla” diyerek dolarizasyon ve aşırı sağ adayın ortak katılımının ortadan kaldırılması önerilerini eleştiriyordu.

“Uymak zorunda olduğumuz bir yasamız var, bütçenin sunulmadığı zamanlar yıllar önce demokratik olmayan dönemlerdeydi, uygulandıktan sonra sunulmuştu”Batakis, FM La Patriada ile yaptığı diyalogda, ardından “Cumhurbaşkanlığı adayının yasaya uymamayı teklif ettiğini” sorguladı.

Şu anda milletvekili olan Milei, Ekonomi Bakanı Sergio Massa’ya kendisinin ve başkan yardımcısı adayı Victoria Villarroel’in imzasını içeren bir not göndererek Bütçe sunumunun Ekim seçimleri sonrasına ertelenmesini talep etti. 22, buna rağmen, Mali Yönetim Kanunu uyarınca iktidar partisinin bunu her yıl 15 Eylül’den önce Kongre’ye göndermek zorunda olması nedeniyle.

Batakis ayrıca Milei’nin ortak katılımı ortadan kaldırma ve ekonomiyi dolarize etme önerilerini de eleştirdi.

Fotoğraf Fernando Gens
Fotoğraf: Fernando Gens

“(Ortak katılımı ortadan kaldırmanın) nüfusta yaratacağı felaket muazzam olacaktır çünkü Buenos Aires gibi tüm bütçelerinin %53’ünün ortak katılımla finanse edildiği iller ve Jujuy gibi bu oranın %86’ya ulaştığı iller var. Milei’nin önerdiği gibi bu sistem ortadan kaldırılırsa, illerin sunduğu güvenlik, adalet, sağlık ve eğitim gibi tüm hizmetler durdurulacak, ayrıca hiçbir kamu işi yapılmayacaktır” dedi.

Hazine Sarayı’nın eski başkanı, bu fikri “endişe verici”, “distopik” ve “halk için çok ciddi” olarak değerlendirdi ve “anayasaya aykırı” olmasına rağmen, olası bir Milei mandasının İhtiyaç Kararnamesi ile yerine getirilebileceğine dikkat çekti. ve Adalet sağlanana kadar Aciliyet (DNU).

Dolarizasyona gelince; Batakis, hem Milei tarafından desteklenen öneriyi hem de Patricia Bullrich ile birlikte Together for Change tarafından önerilen çift paralı sistem önerisini eleştirdi bir aday olarak.

“Bu bimonetarizm bir yanılsamadır ve pratikte dolarizasyonla sonuçlanacak bir şeyi göstermenin yoludur çünkü peso ve doların ekonomide dolaştığını gören nüfus pesoyu dolarda kalmak için sırtından alır” diye eleştirdi.

Bu çerçevede “her iki formülden birinin işçiler ve özellikle de orta sınıf açısından tamamen yıkıcı olacağı” değerlendirmesini yaptı.

Dolarizasyon eleştirisi

Batakis’e göre, dolarizasyon uygulansaydı Asgari Yaşam ve Mobil Ücret (SMVM) yalnızca “24 ABD Doları” olacak ve “Arjantinlilerin tüm tasarruflarına el konulması” anlamına gelecekti.

BNA başkanına göre dolarizasyonu savunanlar, “çok az kazancın olduğu ve yoksulluğun daha fazla olduğu, dolarizasyon uygulayan ülkelerde yaşananların olduğu” bir ekonomi öneriyorlar.

Batakis son olarak Arjantin’in Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bağlantısına da değindi.

“Belki de (IMF ile) en büyük dezavantaj, kişinin yürütmek istediği kamu politikalarını belirleme konusundaki kendi kaderini tayin hakkının ortadan kalkmasıdır” diyen Erdoğan, “ülkelerin egemen olduğunu ve kendi kendini yönetme olanağına sahip olması gerektiğine” dikkat çekti. kararlılık.”

“Bugün bu mevcut değil ve Değişim için Birlikte’nin (hükümetinin) elinden geldi. Ama öte yandan devletin devamlılığı var ve her ne kadar hoşlanmasak da IMF’ye olan borcumuzun ödenmesi gerekiyor. Ödemeleri hızlandırırsak kamu politikalarımızı tanımlamak için daha fazla fırsata sahip olacağımızı anlıyoruz.” diye sözlerini tamamladı Batakis.