‘Arjantin’in sahip olduğu en büyük enerji ocağı Vaca Muerta’da değil, yukarıda’

Dünya Rüzgar Enerjisi Konseyi (Gwec) Latin Amerika Başkanı, Ramon Fiestas Hummlerülkede yenilenebilir enerjilerin geliştirilmesine yönelik karşılaştırmalı avantajların altını çizdi, ancak aynı zamanda eşit şartlarda yatırım yapılmasına olanak tanıyan ve bol doğal gaz kaynaklarının ihracata yönlendirilmesine olanak tanıyan politika ve düzenlemelerin uyumlaştırılması ihtiyacının altını çizdi.
İspanyol Fiestas Hummler, Télam ile yaptığı röportajda aracın gelişimini değerlendirdi. yeşil enerjiler Arjantin’de, bölgede ve dünyada COP28 (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı) Dubai’de düzenlenecek olan ülkeye ziyareti vesilesiyle, hükümet yetkilileri ve özel sektörle bir araya geldi.
Konuşmanın ana bölümleri şöyle:
Télam: Küresel karbondan arındırma hedefleri doğrultusunda bölge ve Arjantin için senaryo nedir?
Ramón Fiestas Hummler: Latin Amerika bir bütün olarak en fazla karbondan arındırılmış bölgedir. Ancak elektrik sistemlerinde yüksek oranda karbonlaşmış ülkelerin ulusal gerçekleri de var. Orada Arjantin son yıllarda yenilenebilir enerjilerin geliştirilmesinde geride kaldı ve bu da enerji sektöründe emisyonları azaltma yolunu izleyememesinde etkili oldu. Arjantin’in bu bekleyen sorunu var; Glasgow Zirvesi’nde kirletici emisyonları azaltma hedeflerini arttırdığından bu yana daha da fazla.
Dolayısıyla önemli bir mesaj şu: Ülkeler emisyonları azaltma hedeflerini artırdıkça, düzenleyici çerçevelerini ve enerji, çevre ve ekonomi politikalarını bu hedeflerle uyumlu hale getirmeleri kesinlikle gerekli. Politikaların bu şekilde uyumlaştırılması, herhangi bir ülkede azaltım hedefleriyle ilişkilendirilmesi gereken yatırımların anahtarıdır.
T: Altyapı ihtiyacının ötesinde yatırımların ülkeye gelmesinin şart olduğunu düşünüyor musunuz?
RFH: Arjantin’de enerji sektöründeki farklı aktörlerin oyun alanının, yenilenebilir enerjilerin tüm potansiyelleriyle kullanılabileceği ve tüm rekabetçiliğin ön plana çıkarılabileceği şekilde eşitlenmesi ihtiyacını görüyoruz. Özellikle kesinlikle olağanüstü kaynaklara sahip olan ve diğer pazarların çoğunun üzerinde olan Arjantin’de. Bu kaynaklardan rahatlıkla yararlanabilseydi, bu ülkeye rekabet avantajı sağlayabilirdi, çünkü Arjantin’in sahip olduğu en büyük enerji ocağı Vaca Muerta’da değil, onun üzerindedir. Rüzgar ve güneştir.
T: Kesinlikle Arjantin, Vaca Muerta’nın potansiyeline dayalı olarak yakın enerji geleceğini geliştiriyor. Nasıl uyumlu olabilir?
RFH: Kesinlikle. Gazın ülke için ama özellikle bölge için bir geçiş enerjisi olduğu ve bunun getireceği makroekonomik çözümden bahsediliyor. Ancak gaz bir geçiş enerjisidir. Tabii ki, Vaca Muerta’nın araştırılması ve işletilmesi, – ısrar ediyorum – piyasa koşulları tüm oyuncular için dengeli olduğu ve rüzgar enerjisi diğer teknolojilerle eşit düzeyde rekabet edebildiği sürece yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesiyle uyumludur. . . Çünkü? Çünkü o zaman Vaca Muerta’dan gelen gaz, ihtiyacı olan ülkelere ihracat için kullanılacak. Buna ihtiyacı olan Arjantin olmayacak çünkü çok daha rekabetçi fiyatlarla elektrik üretmek için istediği tüm rüzgara, güneşe ve daha fazlasına sahip olacak, ancak rekabet gücünün eşitlenebileceği bir oyun alanına ihtiyacı var.
T: Peki yerel örnekte bu eşitleme nasıl sağlanıyor?
RFH: Enerji politikası ve enerji düzenlemelerinin güncellenmesiyle, çünkü yol enerjinin etkinliği ve ekonomik verimliliği olmalıdır ve yenilenebilir enerji Arjantin’in elektrik matrisinde ilk sırada yer alacaktır. Ancak bunun mümkün olabilmesi için, farklı ihtiyaçlara cevap veren, farklı enerji kaynaklarına sahip eski bir elektrik sisteminin üzerine yeni bir elektrik sistemi inşa ettiğimizi anlamamız gerekiyor. Geçmişin elektrik sistemi üzerine bugünün ve geleceğin elektrik sistemini inşa etmek, enerji sektöründe, özellikle iletimde, önemli yatırımların tanınmasını gerektiren bir zorluktur, çünkü tıpkı hidrolik enerjiyi rezervuarlardan merkezlere çekmek için kilometrelerce hatlar yapılması gibi. Tüketim açısından aynı prensip için rüzgarları Arjantin’in sahip olduğu tüm rüzgar havzalarından getirecek kilometre hatları yapmak gerekiyor.
T: Özel sektör bu yatırımda ne gibi riskler alabilir?
RFH: Yenilenebilir enerji sektörü, iletim ağlarına yatırım yapmaya hazır. İhtiyaç duyulan şey bu yatırımların yapılabilmesi için gerekli normatif ve düzenleyici koşulların oluşturulmasıdır. Açıkçası, bu yatırımlar Arjantin elektrik sisteminin modernizasyonuna katkıda bulunacak harcamaları ve finansal maliyetleri içerecektir ve bu yapılmazsa sistem çökecektir. Bu nedenle, elektrik sisteminin gelişiminin, ülkenin kendi ihtiyacını karşılaması gereken yenilenebilir kaynaklardan üretimdeki artışın yönlendirmesi gerektiği bir senaryoda, iletim ağlarına yatırım yapılması daha da gerekli hale geliyor. Emisyonların azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadeleye uluslararası düzeyde uyum sağlanmasına yönelik taahhütler.
T: Bu gelişmede devletin rolü ne olmalı?
RFH: Ülke, yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesine hizmet eden iki farklı ve tamamlayıcı düzenleyici mekanizmayı zaten biliyor. Devletin rolü, ya düzenlenmiş bir mekanizma aracılığıyla uzun vadeli sözleşmeleri tercih ederek ya da temsilcilerin serbestçe uzun vadeli sözleşmeler yapabilmesi için vade piyasası içinde uygun mekanizmaları kurarak, Hükümetin uygulamaya karar vereceği düzenleyici senaryolardan herhangi birini oluşturmaktır. terim. Ancak yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesinin anahtarı, yeşil elektriğin uzun vadeli sözleşmelerinde yatmaktadır çünkü finansman, uzun vadeli talep ve arz ile bilinen bir fiyat yolu arasındaki ticari taahhütleri gerektirir. Bu da diğer teknolojilerle yasal rekabetin önündeki engelleri ortadan kaldıran bir enerji düzenleme mimarisiyle sözleşme yapılmasını destekleyen mekanizmalar anlamına geliyor.