Aralık 2019’dan bu yana 1,2 milyon kişi boş işgücüne katıldı

Fotoğraf Arşivi
Fotoğraf: Arşiv.

Çalışma Bakanlığı’nın raporuna göre, %6,2’lik (2004’ten bu yana en düşük) işsizlik oranı ve kayıt altına alınma eğilimiyle, kayıtlı istihdam Aralık 2019’dan bu yana 1,2 milyon kişi ekledi ve özel segmentte art arda 36 ay büyüme kaydetti. Arjantin Entegre Emeklilik Sistemi (SIPA) ve İşgücü Göstergeleri Araştırması’ndan (EIL) elde edilen verilere dayanmaktadır.

Pandeminin daraltıcı etkileri ve Aralık 2017’den bu yana yaşanan düşüş sonrasında, İstihdam, özel segmentte 36 ay boyunca art arda büyüme kaydeden “genişleme eğilimi” ile devam ediyorgeçen Temmuz.

Bu dönemde yaklaşık 610.000 kişi boş özel işlere erişti.

Fotoğraf Arşivi
Fotoğraf: Arşiv.

Bu konuyla ilgili En az son 14 yılın en uzun serisi, bunu Eylül 2009 ile Aralık 2011 arasında 28 ay süren seri takip ediyor.

Bu arada, Aralık 2019 ile Temmuz 2023 arasındaki dönem dikkate alınırsa, 1,2 milyondan fazla kişi kamuda, özelde, özel evlerde veya bağımsız işçilerde (monotributistalar ve serbest meslek sahipleri) boş resmi bir işe katıldı.

Enflasyona ve genel ekonomik durumu etkileyen koşullara rağmen, İşgücü portföyünden elde edilen veriler şunu gösteriyor: Özel kayıtlı maaşların gerçek satın alma gücü, geçen Temmuz ile geçen yılın aynı ayı arasında sabit değerlerde ortalama %4,7, Temmuz 2019 ile karşılaştırıldığında ise %4,4 artış gösterdi..

Fotoğraf Arşivi
Fotoğraf: Arşiv.

Her halükarda İşçi Partisi, bu son verilerin “dikkatli” ele alınması gerektiğini, çünkü “mevcut olan gibi yüksek enflasyon senaryoları” karşısında “satın alma fiyatlarındaki değişimin analiz edilmesini zorlaştıran önemli çarpıklıkların” bulunduğunu açıkladı. maaşların gücü.”

İstihdam yaratmada “belli bir yavaşlamaya” rağmen, Bu yılın ikinci çeyreğinde en yüksek istihdam oranı (%44,6) ve en düşük işsizlik oranı (%6,2) görüldü. Çünkü bu göstergeler her yılın ikinci çeyreğinde ölçülmektedir.

“Geçen yıl boyunca olduğu gibi 2023’ün ikinci çeyreğinde de, göstergenin ikinci çeyrekte (2004) incelenmesinden dolayı toplam nüfusa oranla en yüksek istihdam oranı gözlendi ve en düşük işsizlik oranı şu bağlamda gözlendi: Raporda, nüfusun işyerine yüksek katılımının doğrulandığı da vurgulandı.

Fotoğraf Arşivi
Fotoğraf: Arşiv.

Ayrıca önceki dönemlerden farklı olarak Kayıtlı maaşlı istihdam, ikinci çeyrekte istihdamdaki büyümeyi açıklayan tek kategori oldu; çünkü “siyahi” işler ve serbest meslekte bir daralma vardı.Indec’in Kalıcı Hanehalkı Araştırması (EPH) tarafından toplanan istatistiklere göre.

Aslında bu noktada Indec verileri, son zamanlarda “istihdam edilen nüfusta bir resmileşmenin belirgin olduğunu” gösteriyor: 2022’nin ikinci çeyreği ile 2023’ün aynı dönemi arasında, 31.000’i siyah ve siyahi olmak üzere 207.000 boş çalışan şirkete dahil edildi. 61.000 bağımsız.

Bu anlamda kayıt dışı çalışma oranı yüksek olmaya devam etse de geçen yıl yüzde 37,8’den yüzde 36,8’e düştü.

Resmi rapor, “Uygun bir hipotez, kayıt dışı çalışan ve serbest meslek sahibi kişilerin bir kısmının kayıtlı maaşlı işlere eriştiğidir” değerlendirmesinde bulundu.

Fotoğraf Arşivi
Fotoğraf: Arşiv.

Temmuz ayı gelişimi dikkate alındığında özel istihdam %0,3 arttı. bu segmentte yaklaşık 21.000 kişi istihdam edildi.

Bu arada, yılın ilk yedi ayında özel pozisyonlara 120.000 kişi katıldı; bu, Aralık 2022 seviyesine göre %1,9’luk bir artışa denk geliyor.

Yıllık karşılaştırmada, tüm yöntemler altında, Temmuz 2022 ile Temmuz 2023 arasında boş pozisyonlara 530.000 işçi eklendi.

Fotoğraf Arşivi
Fotoğraf: Arşiv.

En çok büyüyen sektörler hangileri?

Sektörlere göre bakıldığında, geçtiğimiz Temmuz ayı itibarıyla işçilerin özel sektöre dahil olmasına yol açan üç alan şunlar oldu: Oteller ve restoranlar (+%10,4), madenler ve taş ocakları (+%8,1) ve yapı (+%7,8).

Şirketlerin geleceğe yönelik işe alım beklentileri, önceki aylara göre daha düşük bir değerle de olsa, önümüzdeki üç ay için olumlu olmaya devam ediyor.

Çalışma Bakanlığı’na göre, İşe alım beklentileri Şubat 2021’den bu yana olumlu yönde kesintisiz kaldı.

Bu anlamda, işgücü portföyü başkanı Raquel ‘Kelly’ Kismer de Olmos, mevcut yönetimin istihdam rakamlarını Mauricio Macri’nin önceki yönetimiyle karşılaştırdı.

“Her şey aynı değil. Mauricio Macri’nin yönetimi sırasında 220.000 resmi özel iş yok edildi“Olmos sosyal ağ hesabı X’te (eski adıyla Twitter) bunu belirtti.

İşgücü portföyünün başkanı bir dizi mesajda şunu vurguladı: “Aralık 2019 ile Temmuz 2023 arasında yaklaşık 400.000 özel maaşlı iş yarattık.”