AFIP, yurtdışındaki harcamalardan elde ettiği kazancı 36.000 milyon dolardan fazla olarak iade etti

Ocak ayının ilk haftasında AFIP, görüşlerin iadesine yönelik taleplerin iletilmesine olanak sağladı
Ocak ayının ilk haftasında AFIP, algıların iadesine yönelik taleplerin iletilmesine olanak sağladı.

Federal Kamu Gelir İdaresi (AFIP), 2022 yılında yurtdışında tüketim yapan ve döviz satın alan vergi mükelleflerine Ocak-Eylül ayları arasında 36,2 milyar dolar iade etti.

Aynı konseptin 2022 yılının tamamında ulaştığı rakam üç katına çıktı.

600 bini aşkın kişiye ulaşan iadeler, turizm acenteleri aracılığıyla yapılan kredi ve banka kartı işlemlerinde döviz harcaması veya alımı için uygulanan Gelir ve Kişisel Emlak Vergisi makbuzlarından oluşuyor.

Başvurular onaylandı ve 30 Eylül itibarıyla beklemede olan ödeme, o ana kadar ödemeyi almak için geçerli bir Tekdüzen Banka Kodu (CBU) beyan etmemiş olan yaklaşık 10.000 vergi mükellefine gönderilen yaklaşık 300 Milyon Doları temsil ediyordu.

36.000 milyon doları aşan geri ödemenin %85’i yılın ilk dört ayında ödendi; kalan ödemeler ise ilerleyen aylarda mükelleflerin sunumları yapılarak uzmanlık alanları tarafından onaylanarak halledildi.

Kuruluşun bildirdiğine göre, AFIP, bu gerekliliğe uydukları takdirde kendilerine karşılık gelen tutarları hesaplarına aktaracak.

36.000 milyon doları aşan geri ödemenin %85’i yılın ilk dört ayında ödendi; kalan ödemeler ise takip eden aylarda mükelleflerin sunumları yapılarak uzmanlık alanları tarafından onaylanarak halledildi.

16 Eylül 2020’de yürürlüğe giren 4815 sayılı Genel Karar, döviz elde etmek veya yurt dışında tüketmek amacıyla dövizle yapılan işlemler nedeniyle kazançlar ve kişisel mallar üzerinden vergi toplanmasına ilişkin bir rejim oluşturdu.

Fotoğraf 123rf
Fotoğraf: 123rf

Düzenlemeler, bir kişi tarafından yapılan avansların, gelir ve kişisel mülkiyet vergileri için ödenecek ilgili tutarı aşması durumunda, fazlalığın iade edileceğini ve bu iadenin, Gelir veya Kişisel Mülkiyet vergisi mükellefi olmayanlar için geçerli olacağını belirlemektedir.

AFİP, Ocak ayının ilk haftasında, 2022 yılı içerisinde hem kredi ve banka kartlarıyla hem de turizm acenteleri aracılığıyla döviz satın alan ve/veya yurt dışında tüketim yapan mükelleflerin algı iadesi taleplerinin iletilmesine olanak sağladı.

O andan itibaren, her vergi mükellefinin, Mali Kanunu ile etkinleştirilen hizmet üzerinden geçerli bir CBU kaydettirmesi koşuluyla, talepleri onaylandıktan sonra, algı iadeleri gecikmeden yapılmaya başlandı.

Başvurular onaylandı ve 30 Eylül itibarıyla bekleyen ödeme, o ana kadar ödemeyi almak için geçerli bir Tekdüzen Banka Kodu (CBU) beyan etmemiş olan yaklaşık 10.000 vergi mükellefine gönderilen yaklaşık 300 Milyon Doları temsil ediyordu.

Geri ödeme talep etme yetkisine sahip kişiler, vergi kodu düzeyi 2 veya daha yüksek olan “Algıların geri ödenmesi” hizmetine girmelidir.

Bu hizmet kapsamında tahsilat acentesinin yaptığı ve raporladığı aylık dönem algılamalarını görüntüleyip seçebileceksiniz.

Bilgisiz algılamaların olması durumunda sistem, bunların manuel olarak eklenmesine izin verecek ve bunun için vergi mükellefinin, doğrulama için talep edilebilecek, bu talebi destekleyen destekleyici belgelere sahip olması gerekmektedir.