200’den fazla ekonomist Milei’nin dolarizasyon planının tehlikelerini ortaya koyuyor

Fotoğraf Nacho Sánchez
Fotoğraf: Nacho Sánchez

Arjantin için çözüm olarak dolarizasyona karşı bir metin imzalayan farklı akademik ve politik akımlardan iktisatçılar, kendilerini bu yasaya uymaya iten bazı teknik nedenleri bu Pazartesi günü açıkladılar. halihazırda 200 katılımı aşan belge.

İmzacı ekonomistler mevcut seçim durumunu analiz etti: “Tarih, bugün Arjantin’de ülkenin sadece üç ay içinde başkanın değişmesiyle alacağı ekonomik yön konusunda var olan belirsizliğe nadiren tanık olabilecektir.”

“Ve korku tehdidinin hemen köşede olduğunu gördüklerinde, Hükümet ve muhalefetten ekonomistleri ve kendilerini bağımsız ilan edenleri ortak bir amaç etrafında bir araya getirdiklerini nadiren hatırlıyorlar: Javier Milei’nin, Önseçimlerde en çok oyu alan aday Başkanlığa gelebilir ve dolarizasyonu krizin reçetesi olarak uygulayabilir. “bizi yeni ve daha dramatik bir hayal kırıklığına sürükleyen yanlış bir kısayol”Ekonomistler uyarıyor.

Her ne kadar metni imzalayanların birçoğu bunu ifade etse de “Dolarizasyon bir seraptır” Geçmişte kamu pozisyonlarında yer almış, siyasi yelpazenin farklı hükümetlerinde yer almış ve diğerleri tarihsel olarak bağımsız yolu seçmiş, hepsi de girişimin siyasi bir meseleden önce gelmediğini, daha ziyade dolarizasyonun bir sorun olabileceği inancını açıkça ortaya koymaya çalışmışlardır. Arjantinliler için ciddi bir tehdit.

Hernn Lacunza Fotoğrafı Gustavo Amarelle
Hernán Lacunza. Fotoğraf: Gustavo Amarelle

Télam’e “Uyarılarına katıldığım için imzaladım” dedi. Hernan LacunzaCambiemos hükümetinin Ulusal ve Buenos Aires Eyaleti eski Ekonomi Bakanı ve Arjantin Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın eski yöneticisi, aynı zamanda “dolarizasyon mümkün değildir; gönüllü olarak gerçekleşmeyecektir” güvencesini verdi.

Kendi adına, ekonomist Daniel MarxTélam’e şunları söyledi: “Bu kişisel bir şey değil, daha ziyade diğer ülkelerdeki deneyimlerden referans alıyor; dolarizasyon gerçeğinin Arjantin’in karşı karşıya olduğu ekonomik sorunlara çözüm olmadığını, çözümün çok karmaşık olduğunu ve ele alınması gerektiğini belirtti. birkaç cephede” dedi.

Ancak yine de Bankanın yöneticisi olduğunu iddia eden Marx, “Eğer bu halledilirse, dolarizasyon temel çözüm değildir ve Arjantin’de günlük yaşamı daha da zorlaştırabilecek katılıklara yol açabilir” dedi. Brady Planı’nın Arjantin dış borcunun mali temsilcisi ve eski baş müzakerecisi Raúl Alfonsín’in başkanlığı, Carlos Menem ve Domingo Cavallo’nun liderliğinde 1999 ve 2001 yıllarında Ekonomi Bakanlığı Maliye Sekreteri.

Bu arada UBA İktisadi Bilimler Fakültesi’nin iktisatçısı ve saygın tarihçisi, Mario RapoportBelgeye imzasını ekleyenlerden biri, “Dolarizasyonun ülke için uygun olmadığını, çünkü döviz kuru politikasının esas olduğunu, paranın üretkenlikle alakası olduğunu” ifade etti.

Mario Rapoport Fotoğrafı Luciana Granovsky arşivi
Mario Rapoport. Fotoğraf: Luciana Granovsky, arşiv.

Örneğin, Rapoport şöyle açıklıyor: “Arjantin’in konjonktür karşıtı bir politika yürütmek için ne kadar ürettiğini Amerika Birleşik Devletleri Hazinesi ne umursasın? Bugün Amerika Birleşik Devletleri faiz oranlarını yükseltirse ve biz dolarize olursak, ekonomimiz püre haline gelir ve yeni bir sabit döviz kuru sabitlenir. Uzman, deflasyona ve krizin derinleşmesine neden olduğunu belirtti.

“Bu belgeyi imzalayan bizler, yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli kamu ve özel üniversitelerdeki ekonomi profesörleri ve araştırmacıları, özel sektör iktisatçıları, uzmanlar ve kamu politika yapıcıları, resmi dolarizasyon girişiminin akılsızca bir politika girişimi olacağına inanıyor. Arjantin ekonomisinin uğraşması gereken karmaşık zorluklar karşısında” diye uyarıyor metin.

Mektup, içeriğinin yanı sıra, yukarıda sayılanların yanı sıra, Zıt görüşlü uzmanların imzalarını da bir araya getirmeyi başardığı için ses getirdi. Miguel Angel Broda, Ricardo Delgado, Diego Bossio, Pablo Gerchunoff, Gustavo Cañonero, Javier González Fraga, Martín Rapetti, Miguel Kiguel, José Lus Machinea, Eduardo Levi Yeyati, Andrés Borenstein, Marina dal Poggetto, José Maria Fanelli, Martín Rapetti,Federico Poli , Diego Petrecolla, Guillermo Rozenwurcel, Luis Secco, Paula Szenkman ve Lorenzo Sigaut, diğer birçok tanınmış marka arasında.

Daniel Marx Fotoğraf dosyası
Daniel Marx. Fotoğraf: arşiv

Teknik açıdan ise ekonomistler şunları ifade etti: “Öncelikle, neredeyse aşılmaz engeller evlat edinme için: para tabanını kurtarmak ve banka mevduatlarına makul destek sağlamak için gereken dolardan yoksunuz (mali stres durumunda yine de son çare olarak borç verenden mahrum kalacağız).

Ve şöyle devam ettiler: “Bu döviz sıkıntısını gidermeye yönelik mevcut teklifler, Kamu borcundaki anlamsız artışlar Bu, hükümet maliyesinin sürdürülemezliği algısını daha da tehlikeye atacaksa, o zaman tek alternatif, reel para talebinin çöküşünün bir sonucu olarak enflasyonun daha fazla sarmalına neden olacak kadar yüksek bir döviz kuru üzerinden dolarizasyon yapmak olacaktır. “Sadece o yönde ilerlediğimizi duyuruyorum.”

“(Hiper) bir enflasyon salgınını kışkırtmak, ekonomiyi istikrara kavuşturmak için çok hayırlı bir başlangıç ​​gibi görünmüyor”mahkum ettiler.

Fotoğraf Osvaldo Fanton
Fotoğraf: “Osvaldo Fanton”

Aynı şekilde mali açıdan da şunu eklemeliyiz: parasal simyalar Bunlar, listeledikleri gibi, ülkede ve ayrıca Ekvador’da temerrütten veya daha fazla durumda mali sorunlardan kaçınamayan geçmiş deneyimlerde meydana geldiği gibi, dönemler arası kamu hesapları dengesine yönelik sağlam bir taahhüt için yeterli bir ikame değildir. El Salvador’daki gibi yeni.

Son olarak, “en azından bir ekonominin resmi dolarizasyonunun dikkate alınması gerekir. Yüksek çıkış maliyetleri nedeniyle geri dönüşü çok zordur.…ki bu “için bir üreme alanı olabilir” yarı para birimlerinin anarşik çoğalması Likidite azlığı krizine yanıt vermek, rejimin güvenilirliğinin tüm izlerini beraberinde getirecektir” diye ifade ettiler.

Ve şu sonuca vardılar: “Kendimizi içinde bulduğumuz zor durumun, miyopluk ve çaresizlik nedeniyle bizi bir karar almaya yönlendirmesine izin vermeyelim. yanlış kısayol bu bizi yalnızca yeni ve daha dramatik bir hüsrana sürükler” diye devam eden ve sayıları artmaya devam eden Arjantinli iktisatçılardan gelen mektup şu şekilde sonuçlandı: